Hepatit A
Hepatit A och dess symtom
Hepatit A, även kallat epidemisk gulsot, är en akut virusorsakad infektionssjukdom i levern. Oftast får man i sig viruset med mat och dryck. Den som drabbats av hepatit A, har viruset i sin avföring och kan sprida det vidare genom dålig handhygien, t ex i samband med toalettbesök. Överföringkan också ske via förorenat poolvatten. Hepatit A är en av de vanligaste reseinfektionerna som kan förhindras med vaccination.
Symtomen vid Hepatit A är gulfärgning av hud och ögonvitor (gulsot), trötthet, feber, illamående, diarré och mörkfärgad urin. Sjukdomen kan variera från att vara en infektion utan symtom, vilket är vanligt hos små barn, till symtomgivande sjukdom eller till och med livshotande leversvikt hos vuxna. Även om man inte har några symtom kan man ändå sprida viruset vidare.
Symtomen kan finnas kvar i veckor eller månader. Hepatit A leder inte till kronisk leversjukdom och patienten tillfrisknar oftast inom 2–4 veckor. Tröttheten kan dock finnas kvar i flera månader efter att inflammationen försvunnit.