Hepatit A, även kallat epidemisk gulsot, är en akut virusorsakad infektionssjukdom i levern. Oftast får man i sig viruset med mat och dryck. Den som drabbats av hepatit A, har viruset i sin avföring och kan sprida det vidare genom dålig handhygien, t ex i samband med toalettbesök. Överföring kan också ske via förorenat poolvatten. Hepatit A är en av de vanligaste reseinfektionerna som kan förhindras med vaccination.
Symtomen vid Hepatit A är gulfärgning av hud och ögonvitor (gulsot), trötthet, feber, illamående, diarré och mörkfärgad urin. Sjukdomen kan variera från att vara en infektion utan symtom, vilket är vanligt hos små barn, till symtomgivande sjukdom eller till och med livshotande leversvikt hos vuxna. Även om man inte har några symtom kan man ändå sprida viruset vidare.
Symtomen kan finnas kvar i veckor eller månader. Hepatit A leder inte till kronisk leversjukdom och patienten tillfrisknar oftast inom 2–4 veckor. Tröttheten kan dock finnas kvar i flera månader efter att inflammationen försvunnit.
Utlandsresenärer måste själva se till att ha ett gott skydd mot hepatit A.
Hepatit A finns i hela världen, men risken att smittas ökar om du reser till områden med sämre standard på vatten och avlopp. Du bör vaccinera dig om du ska resa till områden där risken att smittas är stärre än i Sverige, till exempel stora delar av Asien, Oceanien, Afrika, Sydamerika, Centralamerika eller delar av Östeuropa. (Ref 1177.se)
Hepatit A-vaccin ges separat eller i kombination med vaccin mot hepatit B. Båda vaccinerna kan ges från 1 års ålder.
Hepatit A-vaccinet ges i två doser. Den andra dosen, som ges 6–12 månader efter den första, ger ett långvarigt immunförsvar. Vaccinationen ger långvarig eller till och med livslång immunitet.1
Det kombinerade vaccinet mot hepatit ges i tre doser – en initial dos följt av ytterligare doser efter 1 och 6 månader. Skyddet mot hepatit B kan vara livet ut.2
Förutom vaccinationen kan du undvika möjliga infektionskällor genom att vara noga med mat och vatten och upprätthålla en god hygienisk och sanitär standard
Hepatit A är en mycket vanlig sjukdom i hela världen. Högendemiska områden är Afrika söder om Sahara och delar av södra Asien. Intermediärt endemiska områden är regionerna söder och öster om Medelhavet, Ryssland, de baltiska staterna och utvecklingsländer.
Turister som reser från goda hygieniska förhållanden till länder med sämre hygienisk standard är särskilt känsliga för sjukdomen, oavsett hotellstandard. Eftersom viruset finns i avföringen i stora mängder redan innan man får symtom kan det lätt föras vidare, särskilt från barn.