Hepatit A

Vad är hepatit

Hepatit A och dess symtom

Hepatit A, även kallat epidemisk gulsot, är en akut virusorsakad infektionssjukdom i levern. Oftast får man i sig viruset med mat och dryck. Den som drabbats av hepatit A, har viruset i sin avföring och kan sprida det vidare genom dålig handhygien, t ex i samband med toalettbesök. Överföringkan också ske via förorenat poolvatten. Hepatit A är en av de vanligaste reseinfektionerna som kan förhindras med vaccination.

Symtomen vid Hepatit A är gulfärgning av hud och ögonvitor (gulsot), trötthet, feber, illamående, diarré och mörkfärgad urin. Sjukdomen kan variera från att vara en infektion utan symtom, vilket är vanligt hos små barn, till symtomgivande sjukdom eller till och med livshotande leversvikt hos vuxna. Även om man inte har några symtom kan man ändå sprida viruset vidare.

Symtomen kan finnas kvar i veckor eller månader. Hepatit A leder inte till kronisk leversjukdom och patienten tillfrisknar oftast inom 2–4 veckor. Tröttheten kan dock finnas kvar i flera månader efter att inflammationen försvunnit.

 

Landspecifika rekommendationer

Vaccination mot hepatit A

Utlandsresenärer måste själva se till att ha ett gott skydd mot hepatit A.

Hepatit A finns i hela världen, men risken att smittas ökar om du reser till områden med sämre standard på vatten och avlopp. Du bör vaccinera dig om du ska resa till områden där risken att smittas är stärre än i Sverige, till exempel stora delar av Asien, Oceanien, Afrika, Sydamerika, Centralamerika eller delar av Östeuropa. 

Hepatit A-vaccin ges separat eller i kombination med vaccin mot hepatit B. Båda vaccinerna kan ges från 1 års ålder.

Andra sätt att skydda sig mot hepatit

Förutom vaccinationen kan du undvika möjliga infektionskällor genom att vara noga med mat och vatten och upprätthålla en god hygienisk och sanitär standard.

Hur vanlig är hepatit A?

Hepatit A är en mycket vanlig sjukdom i hela världen. Högendemiska områden är Afrika söder om Sahara och delar av södra Asien. Intermediärt endemiska områden är regionerna söder och öster om Medelhavet, Ryssland, de baltiska staterna och utvecklingsländer.

Turister som reser från goda hygieniska förhållanden till länder med sämre hygienisk standard är särskilt känsliga för sjukdomen, oavsett hotellstandard. Eftersom viruset finns i avföringen i stora mängder redan innan man får symtom kan det lätt föras vidare, särskilt från barn.

Infektionskällor för hepatit A

  • Dricksvatten
  • Alla juicer och drycker med isbitar
  • Smutsiga händer
  • Toalettutrymmen och simbassänger
  • Kallskuret och sallader baserade på majonnäs
  • Frukt, grönsaker och bär som du inte själv kan tvätta med flaskvatten eller kokt vatten eller skala
  • Rått, kallt eller dåligt tillagat kött eller fisk, rätter som innehåller ägg
  • Kalla ostron, musslor, krabbor och andra skaldjur
  • Kalla efterrätter
  • Oförpackad mjölk, grädde, glass, smör och keso/kvarg